(0)

overzicht

Mariakapel

‘t Kapelletje’, zoals de Mariakapel door de Traaienaren wordt genoemd, is met recht een knap staaltje vrijwilligerswerk uit de jaren 50 te noemen.  In 1954, het door Paus Pius XII uitgeroepen ‘Mariajaar’, werd deze veldkapel door plaatselijke vaklieden op vrijwillige basis gebouwd. Het kapelletje is een ideaal rustpunt voor fietsers en wandelaars  met een picknicktafel en watertappunt.

Plaatselijke architect Krijnen ontwierp de Kapel. Op 15 augustus 1954 is het gebouwtje feestelijk ingezegend, onder begeleiding van een lange stoet van bruidjes. Het Mariabeeld dat een prominente plek heeft in de kapel, is vervaardigd op de kunstacademie St. Joost in Breda en is geplaatst in 1955. In het kapelletje is op 4 november 2011 een plaquette geplaatst als eerbetoon aan een Amerikaanse en twee Poolse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de bevrijding van de gemeente Terheijden in 1944.

De Mariakapel is door diverse vrijwilligers in 1997 grondig gerenoveerd. De heemtuin, een kunstmatig landschapselement, dat bedoeld is om het inheemse, wilde flora en fauna te laten zien, is aangelegd door vrijwilligers van Heemkundekring De Vlasselt. Het onderhoud aan het kapelletje en de tuin wordt nog steeds door vrijwilligers uitgevoerd. Zo wordt de vrijwilligerstraditie, ook nu nog, in stand gehouden.

 

Een bezoek aan Terheijden is niet compleet als je dit kapelletje niet gezien hebt.

Naar overzicht Interessant