(0)

overzicht

Genieten in de Binnenpolder

Het is goed vertoeven in deze historische polder. Het gebied nodigt uit voor een stevige wandeling of een ommetje fietsen. Vaak zie je er vogelaars met hun verrekijker of anderen, genietend van de natuur. Dwars door de polder loopt er een schelpenpad waar zeker onze schooljeugd dankbaar gebruik van maakt.

De Binnenpolder is in de late middeleeuwen ontstaan na de grootschalige turfwinning door de Abdij van Middelburg en Sint-Catharinadal uit Wouw. Hierdoor kwam het gebied nog lager te liggen. Zo laag zelfs dat men bang was dat het door het zeewater overstroomd zou worden. Daarom werden er vanaf de RK Kerk van Terheijden tot en met de Helkantsedijk, dijken rondom de polder aangelegd. De vele welen, ontstaan na dijkdoorbraken, vertellen ons dat ‘n bescherming door dijken zeker niet overbodig was. Midden in de polder, bij de gerestaureerde eendenkooi, heeft Staatsbosbeheer en het Waterschap Brabantse Delta een aantal oude veenputten, als aandenken uit een ver verleden, in ere hersteld.

Aan de noordkant van de polder vind je de Linie van Den Hout. Dit militair verdedigingswerk behoord tot de Zuiderwaterlinie en is begin 1700 aangelegd, naar het ontwerp van Menno van Coehoorn. De bijbehorende onderdelen zoals: de getande aarden wal, de lunet en zeker ook het rendout, waarvoor zelfs een stuk van de Witteweg verlegd moest worden, zijn duidelijk te zien. Maar bovenal, de natuur is er prachtig.

Combineer je bezoek aan de Binnenpolder van Terheijden met een rondleiding door De Eendenkooi.

Naar overzicht Interessant