(0)

overzicht

Over de Schans en Linies

Deze wandelroute neemt je mee langs de Kleine Schans, de Grote of Spinolaschans, de Linies van de Munnikenhof en de Linies van De Hout. Schansen en Linies zijn onderdeel van de Zuidwaterlinie. De Zuiderwaterlinie stamt uit de 16e en 17e eeuw en is een historische aaneenschakeling van vestingsteden, forten, schansen en inundatievlaktes.

De Spinolaschans was een zelfstandig verdedigingswerk met vier bastions en was onderdeel van een vijftig kilometer lange linie, aangelegd door Spinola. Ambrogio Spinola was een militair strateeg, die in 1601 door de Spaanse koning Filips III naar de Nederlanden werd gezonden om de aartshertog Albrecht van Oostenrijk militair bij te staan. De Spinolaschans is nu een natuurgebied dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

De Linie van den Hout zigzagt door het landschap. Op de kale wallen zijn sinds 1830 eiken geplant, die inmiddels het oude bos vormen. Een aantal bomen is in 2004 gekapt waardoor de zigzagvorm weer zichtbaar is. Een klein gedeelte is afgesloten als natuurkern.

Naar overzicht Interessant