(0)

overzicht

Linie van de Munnikenhof

Aan de Munnikenhof in Terheijden, in het gebied tussen nummer 14 en 15, ligt een stelsel van bijzondere aarden wallen en grachten: de Linie van de Munnikenhof. De linie was onderdeel van het Zuiderfrontier en is aangelegd in de roerige tijden na de 80 jarige oorlog om het gebied tussen Breda en Geertruidenberg te beschermen.

 

Samen met de Linie van Den Hout en de Spinolaschans van Breda, vorm deze linie één geheel als verdedigingswerk. En de Linie heeft nog lang dienst gedaan! Zo was de Linie van de Munnikenhof tot 1952 een officieel vestingwerk. Er is echter sinds 1701 nooit gevochten, tót in 1944. Tijdens de opmars van de geallieerden, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, hebben een paar Duitse troepen zich hier ingegraven. Zij zijn door de Polen met vlammenwerpers verjaagd. Aan het begin van de 21e eeuw is de Linie van de Munnikenhof in ere hersteld en liggen de oorspronkelijke grachten er weer.

Samen met de Linie van Den Hout en de Spinolaschans vormt de Linie van de Munnikenhof nu een prachtig natuurgebied van 42 hectare, waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen.

Combineer je bezoek aan de linie van de Munnikenhof met een bezoek aan de Spinolaschans en de linies van Den Hout.

Naar overzicht Interessant